To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Epidemia cukrzycy, otyłości, chorób serca i wielu innych chorób, które trapią współczesne społeczeństwa jest niestety ściśle związana ze sposobem naszego odżywiania. Dieta to ważny element leczenia wielu chorób.

Panie Doktorze, co jeść?

JAK SIĘ ODŻYWIAĆ?

Wiedzą o tym doskonale lekarze, ponieważ badanie naukowe pokazuje zależności pomiędzy jedzeniem a chorobami. Również pacjenci coraz lepiej uświadamiają sobie ten fakt, dlatego często zadają pytania co jeść? Jaka dieta jest najlepsza? Niestety mimo wielu publikacji naukowych oraz omawiania tego tematu w artykułach prasowych i programach radiowo-telewizyjnych wielu ludzi naprawdę nie wie jak należy się odżywiać. Ludzie, szukając diety cud, łatwo wpadają w różne skrajności, które często okazują się szkodliwe dla zdrowia. W swoim gabinecie, gdy przyjmuję pacjentów na co dzień widzę, że źle się odżywiają i bardzo cierpią z tego powodu.

ZBOŻE TO PODSTAWA

Zamiast szukać cudownej diety, warto przyjrzeć się oficjalnym, opartym na rzetelnych badaniach naukowych zaleceniom dotyczącym racjonalnego żywienia. Są one w Polsce publikowane przez Instytut Żywności i Żywienia w formie tak zwanej „Piramidy Żywienia”. Aktualnie obowiązujące zalecenia zostały opublikowane w 2009 roku. Według nich, podstawą właściwej, zdrowej diety są produkty zbożowe. Wynika to oczywiście z najnowszych odkryć naukowych, ale warto zauważyć, że jest to zgodne z tym, co ludzie praktykowali od wieków. Zboża i wypiekany z nich chleb od zawsze były podstawą żywienia. Nawet w modlitwie „Ojcze nasz” znajdujemy wzmiankę o chlebie powszednim, który jest nam potrzebny każdego dnia. Ze swojego dzieciństwa pamiętam starszych ludzi, którzy powtarzali, że jeśli jest chleb i woda to nie ma głodu. Dzisiaj w Polsce nie ma głodu. Nawet najbiedniejszych ludzi stać na chleb. Dysponujemy wiedzą naukową, mamy dobre zalecenia żywieniowe. Dlaczego więc mamy tak dużo chorób? Dlaczego ludzie są tak słabi? Są to bardzo ważne pytania i dzisiaj chciałbym krótko na nie odpowiedzieć.

CHLEB NISKIEJ JAKOŚCI

Związane jest to przede wszystkim z jakością chleba, który ludzie mogą kupić w sklepach. Ten chleb jest praktycznie bez wartości, on zapycha żołądki, ale nie odżywia organizmu. W większości jest pozbawiony tych składników, które dobry chleb powinien mieć. Niektórzy, opisując ten problem, mówią o największym skandalu zbożowym wszechczasów. Bo jak inaczej nazwać proceder w wyniku którego, zdrowe, wartościowe ziarna zbóż, które są niezbędne dla naszego zdrowia są przetwarzane w bezwartościowy chleb, pozbawiony witamin, soli mineralnych, błonnika i wielu innych składników, których potrzebujemy dla zdrowia.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.