Rolnicy z gminy Pasym w minioną niedzielę świętowali zakończenie tegorocznych żniw. Podczas dożynek nie zabrakło tradycyjnych akcentów związanych z dziękczynieniem za plony. Na mieszkańców i turystów czekało też 1600 porcji ryb.

Pasymskie dziękczynienie

Dożynki w Pasymiu składały się w tym roku z trzech części: oficjalnej, biesiadnej i koncertowej. Świętowanie tradycyjnie już rozpoczęła msza święta, podczas której dziękowano za tegoroczne plony. Po niej korowód dożynkowy, na czele którego kroczyli szczudlarze z Kaczego Bagna oraz strażacka orkiestra dęta z Lidzbarka Welskiego, wkroczył na pasymski Rynek. Na zlokalizowanej tam scenie starostowie dożynek – Aneta i Jarosław Łachaczowie z Dźwiersztyn, przekazali burmistrzowi Bernardowi Miusowi bochen chleba wypieczonego z tegorocznych ziaren. Włodarz wraz z rolnikami częstował nim później zaproszonych na imprezę gości, wśród których byli m.in. przewodniczący sejmiku województwa warmińsko – mazurskiego Julian Osiecki oraz wiceprzewodniczący Andrzej Ryński. Nie zawiodły także delegacje z partnerskich samorządów – litewskich Sużan oraz Węgierskiej Górki w powiecie żywieckim. Święto plonów stało się również okazją do podziękowania wyróżniającym się rolnikom z gminy Pasym.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.